På baren Trafalgar møtte jeg mannen bak Instagram kontoen Hele Oslos Pils (HOP), vi skulle ta den 715. pilsen på dannelsesreisen til Thomas som han heter. Prosjektet startet i juni 2021 og han forventer å være ferdig om rundt 3 år om han holder den pacen han gjør nå.

FOTO: Mathias Mørk
— Jeg har nesten glemt hvorfor jeg begynte egentlig, men jeg hadde litt kontroll på gode barer rundt om og ble ofte spurt om tips, det endte til slutt med dette prosjektet, sier Thomas (Hele Oslos Pils)
Thomas (31) skal da drikke en øl på alle Oslos barer, inkludert restauranter, strippeklubber, utesteder og konsertlokaler.
— Strippeklubbene venter jeg litt med, vurderer om jeg skal ta alle sammen i en slags pub-crawl, men tror det blir litt dyrt med tanke på inngangspenger ogsånt.
Han skyter også inn at KJ1o og andre 18 års-utesteder ikke virker spesielt fristende, på steder der det fort kan bygge seg opp lang kø har han pleid å komme rett på åpningstid.
Andre problemer er fine-dining steder der det er spiseplikt, målet er — om mulig ta en øl på Maeemo. På vinbarer som ikke har pils blir det vin, dette har kun skjedd på Dr. Kneips Vinbar i Markveien.
Pils Per Måned (PPI)
Selv jobber han innen data og viser meg detaljert statistikk og grafer som viser progresjon for KPI eller PPM (Pils per måned).

Han har brukt helsedirektoratet sine sider for å finne steder med sjenkebevilgning. Deretter lagd en lang og detaljert liste som er delt opp i forskjellige bydeler, der progresjonen er forskjellig i ulike bydeler. Bydel Frogner har han minst progresjon sier han, det er vanskeligere å “dra innom” enn andre steder som er nærmere hjemstedet.

Ståpåvilje
— Om jeg setter meg et mål så gjennomfører jeg det, jeg skal for eksempel gå Norge på langs i år, da blir det en kort pause i Hele Oslos Pils.
Ja, for man skulle kanskje tro at han som bestemmer seg for å drikke seg gjennom hele stor-Oslo muligens har et alkoholproblem, eller i alle fall ikke er noe treningstype. Men Thomas forklarer at han som regel bare tar en øl med mindre han er ute med kompiser.
Prosjektet preger også det sosiale livet til Thomas. Siden han har vært på så mange barer og ønsker som regel å dra på en han ikke har vært på før, sier han det er litt irriterende når han blir spurt om å bli med på en bar han har vært på før.

FOTO: Mathias Mørk
Lugubre barer
Når man skal drikke seg gjennom hele Oslo så må det jo være et par steder som er hyggeligere enn andre, ja du har vell gått forbi et par barer der du har tenkt “der skal jeg aldri dra”. Vell, Thomas må innom. Kanskje som en tjeneste for oss som ikke tørr å gå inn på de billigste og bruneste pubene Oslo har å by på.
— Du hadde sånne steder som den på Carl Berner, Sverres cafe, tror den er borte nå faktisk. Den eller oppe på Sandaker senter er ganske brun, men det er litt av sjarmen også.
Han forteller også om steder der han bare har fått en boksøl, men stedene har bare vært hyggelige og det er lite minner å hente om u-hyggeligheter.
Copycats
Prosjektet hans har inspirert til flere like forsøk i byer som Trondheim, Bergen og Stavanger. Noe han syntes er morro. Andre har sagt at de vil prøve seg på samme prosjektet i Oslo, men det har han ikke like stor tro på.
— Det skal veldig mye dedikasjon til for å få til dette, og jeg tviler på at noen har den gjennomføringsevnen som skal til.
Endgame og tips
Men hva sitter du liksom igjen med når dette er ferdig?
— Det blir nok en lettelse, også er det veldig kult å være den første til å ha gjort noe sånt som dette.
Har du noen tips til noen som vil begi seg ut på bar til bar/pub-crawl?
— For min del er tipset å finne steder jeg ikke har vært før. God mat på første sted, og gjerne litt liv på siste sted. Helst muligheter for kveldsmat/kebab på 6. og 7. stopp, og ikke for fancy steder hvor det er vanskelig å ramle inn 10-12 stk på.