Lei av å smake på vin? Enig. Det finnes grenser for hvor mange ganger man kan late som man kjenner solbær og sigarkasse i samme slurk. Vi foreslår noe langt enklere og mer visuelt tilfredsstillende: Døm flasken etter etiketten.
Jada, alle sier at man ikke skal dømme boka etter omslaget — men alle gjør det likevel. Og når det gjelder vin, så er etiketten ofte det eneste du har å gå på i en stressa taxfree-kø eller foran hyllene på polet. Så hva skal du egentlig se etter? Hvilke etiketter er røde flagg? Og hvilke flasker skriker drikk meg, jeg er faktisk god?
— Jeg styrer unna veldig flashy flasker, sier sommelier Emil Reinton.
Etiketten skal i utgangspunktet være informativ: Hvilken vin er dette? Når er den laget? Hvor kommer den fra? På noen flasker står det nesten for lite tekst, på andre er det for mye.
— Norsk tekst bakpå flasken er sjeldent et godt tegn etter min erfaring. Flasker som spiller på helligdager som jul eller 17. mai er heller ikke noe godt tegn, sier Nikolai Haram Svorte, som har vært Norges beste sommelier de siste tre årene på rad.
Med andre ord: Hvis det står «God Jul» på etiketten, så er det mest sannsynlig en flaske du kan gi bort som tullegave.

FOTO: Vinmonopolet.no
Hva er bra?
Her er det dårlige nyheter for forhåndsdømmerne: Det finnes nesten ingen sikre indikatorer.
— Du finner for eksempel franske viner som kaller seg Chateau … med klisje løkkeskrift og bilde av et slott som aldri har eksistert, sier Nikolai.
Fun fact: Château betyr slott eller herregård på fransk, det betyr ikke at slottet finnes. Tvert imot.
— Tydelig stedsnavn er et godt tegn, sier Nikolai.
Du vil helst vite hvor druen har grodd. Det er noe helt annet å drikke vin fra en navnløs åker i “Sør-Europa” enn fra en liten skråning i Rhône.
En annen grei indikator er hvor hardt flasken prøver å være morsom eller annerledes, bruk litt skjønn. Om etiketten prøver å selge deg flasken kan man jo lure på om det er det, at etiketten er det beste med vinen. Men det finnes unntak.
Den Sør-Afrikanske produsenten Blank Bottle leker seg med både form og etikett. Hver flaske er et kunstprosjekt — og flere av vinene er av høy kvalitet.

Konklusjon
Du kan dømme en vin etter etiketten, men det er ikke en vitenskap. Det handler om å gjenkjenne noen subtile røde flagg, stole litt på magefølelsen — og styre unna flaskeetiketter som roper festlig! eller Norges beste grillvin!
Gå for det klassiske. En nøktern etikett med stedsnavn, årstall og lavt selvbilde. Klassisk er nemlig mer sexy. Og hold deg unna viner som spiller på band eller artistnavn og kjendiser i det hele tatt.