Det er fullt lov å ikke bry seg om naturen eller å avvise forskning som tilsier at klimaendringene er menneskeskapte. Det som ikke er lov, er å benekte at det er endringer, og nå kan de påvirke noe av det som står oss i redaksjonen nærmest: vin. Det har kommet oss for øret at klimaendringene kan gjøre vinen dårligere fremover, spesielt om det fortsetter å bli varmere.
— Det er få mennesker som tror mer på klimaendringer enn de som jobber med jordbruk generelt og vin spesielt. Klimaendringene de siste tiårene har vært hurtige og store, sier Sommelier ved Norsk Sommelier Utdannelse Heine Johansen.
Økende temperaturer
Dette betyr at druene kan bli overmodne, noe som gir lavere surhet og høyere alkoholinnhold i vinen. Vinen kan også miste kompleksitet og karakter. Varmere temperaturer og fuktigere forhold kan skape et mer gunstig miljø for skadedyr og sykdommer, noe som kan kreve mer intensiv bruk av plantevernmidler og andre bekjempelsesmetoder.
— Dette er jo et veldig komplekst tema, men det største problemet med klimaendringer slik det har vist seg hittil, er ekstremvær av alle typer. Tørke er jo et problem tilknyttet det, og er nok en av de mest alvorlige problemene fremover, sier Master of Wine, Heidi Iren Hansen Vestvik fra Kulinarisk Akademi.
Hun påpeker også at om tendensen med økende temperaturer fortsetter, vil det bli vanskeligere for sørligere land i Europa å produsere vin.
Endringer i nedbør
Hyppigere tørkeperioder og mer intense regnfall kan ha en direkte innvirkning på vannforsyningen til vinmarkene og dermed påvirke vekstsesongen og druens kvalitet. For mye eller for lite vann kan begge være skadelige for vinplantene og påvirke avlingene negativt.
Endringer i jordsmonn og terroir
Økende temperaturer og endrede nedbørsmønstre kan endre jordens sammensetning og påvirke druenes evne til å absorbere næringsstoffer og vann. Dette kan igjen påvirke smaksprofilen og karakteren til vinene som produseres i disse områdene.
Bedre nordlig vin?
Ettersom det blir varmere kan vinproduksjonen i nordligere land bedres.
— 2018 var varmt år og tørt år i Engelsk vinproduksjon og produserte en av de beste kvalitetene noen sinne. 2022 for eksempel var ganske varmt og tørt tidlig på sommeren, men der regnet høsten helt bort så kvaliteten ble ganske dårlig hos mange, sier Vestvik.