Med mindre du har samboer, penger fra familie eller en onkel i Amerika har du nok ikke kommet deg på boligmarkedet enda som 20 åring. I dag koster gjennomsnittsboligen i Oslo 5,8 millioner kroner mens snittinntekten til Oslofolket ligger på rundt 680 tusen kroner. I 1993 kostet en bolig ca 2,7 ganger så mye som snittinntekten, men i Oslo er den nå på ca 8,5 ganger inntekt, du kan kun låne 5 ganger inntekten din.
Chillere før…
Si moren eller faren din kjøpte sin første bolig alene på 80- tallet, styringsrenta var da på alt fra 6 til 14% som er veldig høyt, i dag er den på 4,25%. Frem til 1992 kunne du trekke fra omtrent 50 til 74% av rentene på skatten. Nå får vi av en eller annen grunn kun 22% rentefradrag, så den gamle myten om at det lønner seg med lån er nok ikke sann.
Nå er det mye tall her men la meg snirkle det sammen for deg. På 80-tallet kunne du kjøpe en 3 roms leilighet på St. Hanshaugen for 300 tusen kroner med en inntekt på rundt 130 tusen, lånet hadde høy rente men skattefradraget kunne være på over 50%. Det vil si at du fikk igjen over 500 kroner pr tusenlapp du betalte i renter.
Hva sier ekspertene?
Jeg prata med professor i samfunnsøkonomi ved NHH Ola Grytten kunne fortelle at sist enn bolig kostet 8 ganger inntekten var i boligkrakket i 1987 og før det i 1899 (Kristianiakrakket).
Hvorfor følger ikke lønnsveksten boligprisveksten?
— Lav produktivitetsvekst, tilbud og etterspørsel er noen av faktorene. Tilbudet og produksjon har vært lav og etterspørsel har økt, dette fører til ubalanse med høy etterspørsel som gir høyere priser.
Hvorfor kan vi ikke få mer rentefradrag?
— Fordi folk tok opp og holdt på for store lån og drev dermed prisene oppover da fradraget var høyere.
Høyre og Frp
Juliane Ofstad som er varaordfører i Oslo bystyre og sentralstyremedlem i FPU mener man bør få bygd mer og at utbyggingen i Oslo har vært alt for treg.
— Vi vil ha færre reguleringer og mindre byråkrati. I dag tar det rundt seks år å behandle en søknad i plan- og bygningsetaten. Det er alt for lenge, og gjør at utbygging tar for lang tid, sier Ofstad.
Ofstad vil gjerne se flere studentboliger slik at de kan avlaste det private markedet.
— Eiendomsskatten har vært med på å presse prisene opp og vi er glade for at den skal fjernes i løpet av de fire neste årene.
Leder i Unge Høyre Ola Svenneby sier også at de skulle ønske det ble bygd mer og fjerne unødvendig byråkrati. De vil også fjerne eiendomsskatt.
— Vi vil fjerne eiendomsskatt og øke skattefradraget på BSU, sier Svenneby.
Venstre
Lillebror Magasin lyktes ikke med å få noe svar fra AUF eller Rød ungdom, fra venstre siden av politikken svarte kun Unge Venstre.
— Dagens boligmarked er for utilgjengelig for unge uten arv og formue. Det er det to grunner til. For det første bygges det ikke nok egnede boliger for førstegangskjøpere. For det andre gjør dagens skattesystem at boliger er altfor gunstige investeringsobjekter, hvilket driver prisene opp, sier Leder i Unge Venstre Ane Breivik.
Videre ønsker de en mer treffsikker ordning enn BSU for boligsparing og mener egenkapitalskravet bør fjernes for førstegangskjøpere.
Da jeg var ung…
Ja faen ass, da jeg var ung kosta det nesten 9 ganger så mye som snittinntekten din å kjøpe bolig. Ikke nok med det men du fikk faen ikke lån på mer en 5 ganger inntekten din, tenk deg det du.
Igjen, Lillebror Magasin har ikke lyktes etter gjentatte forsøk på å få noe svar av enten AUF eller Rød Ungdom. Noe som hadde gitt deg som leser et mer nyansert bilde på hva det er som kan gjøres med det tøffe boligmarkedet.